University Park Remodel

Continued from [Purdue Whole House Remodel]

The team we assembled was able to work collectively with the designer and client to customize the plan and product selections to fulfill the clients vision for the project. We were absolutely delighted to see the house fully furnished and accessorized so beautifully after our work was completed. The homeowners are extremely pleased with the finished product and commented that there is absolutely nothing they would change about their newly renovated house.

Purdue Interior

Project Challenges

The traffic flow and original layout of the kitchen simply did not work for our client. They wanted the wall separating the kitchen from the family room open so they could interact with family and better accommodate guests when entertaining. The new design addressed all of our clients needs and vision for the new space. One of the key elements of the project was removing a large portion of a load bearing wall separating the kitchen from the family room. Working with our structural engineer, we were able to address the overhead beam support as well as reinforcing the pier and beam foundation at the new load support points.

Another challenge we faced was replacing the poor quality builder lighting throughout the house with better quality LED fixtures and lamps to improve the quality of light output and reducing energy costs for our client. All the existing recessed can lights were replaced with new LED compatible fixtures and electronic dimmers. Additional recessed lighting was strategically placed to address task lighting over counters and work areas. Under-counter LED strip lighting was added to provide consistent lighting across the kitchen counters.

Another significant challenge was completing the remodel within a relativity short time frame for the scope and complexity of the project. We committed to having the house move in-ready so they could spend Christmas in their new home. We successfully met the deadline and are happy to report that they were able to enjoy the Holidays in their new space!
award winning floor plans

Powder Bath Conversion

The wall separating the powder bath from a wet bar was removed at the doorways to the bar into the study and family rooms were closed to accommodate a full bath. A low-barrier shower entry was used and blocking was installed in the walls for future grab bars if needed to address future mobility issues of aging parents.
powder bath conversion

The Study/Guest Bedroom Details

There were no bedrooms on the first floor and our clients wanted to provide a guest suite on the first level for their aging parents when visiting. They also wanted to maintain a study that could be used as a home office adjacent to the main entry foyer. The solution was to have the study double as the guest bedroom and convert the powder bath to a full bath.

French doors were added to the original cased opening to keep the children out when mom or dad are working from home. Drapery panels were added to the interior side of the room that can be closed for privacy when used as a bedroom. A sleeper sofa was the perfect design solution when the space is used as a guest bedroom. The doorway to the wet bar was closed off and the bar cabinets were removed to become part of the full bath.

New painted cabinets were added with wallpaper backs and LED lighting. The TV was incorporated into the cabinets to maintain the clean lines of the space.

Master Bath Details

The original shower was relatively small compared to the overall size of the bathroom and our client wanted a two-person shower with separate controls. We were able to enlarge the shower by 18” to accommodate their request without compromise to the floor space or traffic flow. The wall to wall Carrara White marble in the shower continues behind the tub for visual continuity and function in wet areas. The floor tile was honed vs polished to address safety concerns with slippery wet surfaces.

New vanity cabinets with full-extension drawer guides and soft close hinges ensure full access to drawers and prevent slamming door noises. A decorative wall sconce separating the framed mirrors help visually delineate his and her lavatories.

The twin doors to the closet that opened directly in front of the vanity were replaced with a pocket door to cleanup the vanity area and improve traffic flow.

Project Details

The kitchen features Cambria Quartz countertops, Renaissance tile backsplashes, custom painted cabinetry, oak hardwood floors, Dacor professional series appliances, Sub-Zero refrigeration, Kohler sinks, faucets and cabinet hardware, LED task lighting and Sherwin Williams premium paint finishes.

The master bath and powder bath feature Renaissance tile floors, wainscot and accent tiles, Thasos white marble in the showers, Cambria Quartz vanity tops, custom painted cabinetry, Kohler plumbing fixtures and hardware, LED recessed can lighting and Sherwin Williams premium paint finishes.

The family room features a cast stone fireplace mantel, custom painted cabinetry, oak hardwood floors, and LED recessed can lighting.

The kids baths feature Daltile floor wall and accent tiles, Cambria Quartz vanity tops, custom painted cabinetry, Kohler plumbing fixtures and hardware, LED recessed can lighting and Sherwin Williams premium paint finishes.

The daughter’s bedroom features Kashmere Treasured Heirloom carpet, Waverly wallpaper, custom water colored paper wall flowers and Sherwin Williams premium paint finishes.